Jakie wino do makaronu?

Home  /   Jakie wino do makaronu?
Jakie wino do makaronu?

Nie ma nic lepszego niż domowa miska spaghetti z klopsikami. Ale aby uczynić ten posiłek jeszcze lepszym, podaj do niego obfity kieliszek włoskiego wina! Kiedy myślisz o winach, które pasują do makaronu, natychmiast myślisz o Chianti, Sangiovese i Pinot Grigio. A dlaczego nie? Włoski makaron po prostu ożywa w połączeniu z jego narodową bratnią duszą – włoskim winem. My jednak uwielbiamy różnorodność i wybór australijskich i innych międzynarodowych win, z których wiele produkowanych jest z odmian winogron pochodzących z Włoch.

Jeśli chodzi o wybór idealnego wina i makaronu, niech smak i składniki makaronu – co jest w sosie, czy ser jest ostry i bogaty czy łagodny i słodki, czy makaron jest nadziewany jakimiś składnikami i jakie mięsa są używane do potraw – kierują kolorem i wagą wina. Przyjrzymy się kilku potrawom z makaronu i podamy kilka naszych sprawdzonych i prawdziwych rekomendacji win. Oczywiście, ponieważ wino jest rzeczą tak subiektywną, ostateczny wybór zależy od Ciebie i Twojego osobistego gustu.

Wina pasujące do makaronu i sosu pomidorowego

Jakie wino do makaronu?Zacznijmy od najbardziej popularnego i powszechnie używanego sosu do makaronu – sosu pomidorowego. Połączenie włoskich pomidorów z puszki (lub świeżych australijskich pomidorów) z uzupełniającymi je składnikami, takimi jak bazylia, oliwa z oliwek extra virgin, parmezan i czosnek, tworzy idealny duet z aromatycznymi, smakowymi winami czerwonymi lub rześkimi wytrawnymi białymi, takimi jak Pinot Grigio, Arneis, Semillon lub Sauvignon Blanc. Kwasowość pomidorów dobrze komponuje się z lekko pikantnymi winami. Jeśli chodzi o wina czerwone, spróbuj Nebbiolo o zapachu wiśni, malinowego Tempranillo lub pikantnego Dolcetto. Staraj się unikać dużych, dojrzałych win, takich jak Barossa Shiraz czy McLaren Vale Cabernet Sauvignon, ponieważ kwas w sosie może sprawić, że będą one miały cierpki smak i wzmocnią taniny. (Poczekaj na duszone mięso w makaronie dla tych czerwieni!).

Makarony i owoce morza – dobór wina

Jednym z najprzyjemniejszych i najprostszych dań z makaronu jest spaghetti z krewetkami, chili i czosnkiem. Ta świeża, aromatyczna para doskonale współgra z rześkimi, białymi winami, takimi jak Pinot Grigio , Chardonnay, Sauvignon Blanc lub Rosé. Łosoś, w zależności od tego, czy jest wędzony, gotowany czy pieczony, może wspaniale komponować się z czerwonymi owocami i aromatami dymu Pinot Noir; świeższy łosoś o delikatniejszych smakach lepiej łączy się z pełniejszymi winami, takimi jak różowe lub niebeczkowane, rześkie białe.

Wona pasujące do makaronów i pesto

Ziołowe, czosnkowe i serowe nuty pesto w połączeniu z ziołową świeżością bazylii wspaniale komponują się z lekkimi czerwonymi winami lub rześkimi, wytrawnymi białymi. Spróbuj Sangiovese, Barbera, Pinot Grigio lub Verdelho. Jedno z ulubionych zimowych dań rodzinnych, lasagne, łączy miękką teksturę zapiekanych płatów makaronu z bogatym, obfitym ragu (sosem mięsnym) i sosem beszamelowym, zwieńczone chrupiącą serową skórką – tak pyszne i jedno z najbardziej znanych włoskich dań z makaronu. Lasagna tradycyjnie doskonale łączy się z pikantnymi, rustykalnymi czerwonymi winami. Włoskie czerwone Chianti czy Barolo doskonale pasują do lasagny, podobnie jak Primitivo (zwane też Zinfandel) lub Shiraz i Cabernet Sauvignon z regionów o ciepłym klimacie, takich jak Barossa Valley czy McLaren Vale. 

Makaron i sos śmietanowy – pasujące wina

Do makaronu z bogatymi, kremowymi sosami, takimi jak carbonara z prosciutto, jajek i parmezanu (bez śmietany!) doskonale pasuje bogate, maślane Chardonnay z Margaret River, Tasmanii lub francuskiego White Burgundy. Te same zalecenia dotyczące wina odnoszą się do makaronu z sosem boscaiola. Sosy śmietanowe z grzybami dobrze komponują się z bogatymi, pełnymi białymi winami, takimi jak Chardonnay lub świeżymi, żywymi czerwonymi, takimi jak Aglianico, Petit Verdot i Sangiovese. Makaron z sosem śmietanowym i owocami morza jest pyszny z lekkimi, świeżymi winami czerwonymi lub białymi o owocowym charakterze, takimi jak Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Prosecco i Arneis. Makarony to jedno z tych dań, które naprawdę kochają wino. Warto więc wypróbować kilka różnych kombinacji, aby znaleźć swoje ulubione i cieszyć się przyjemnościami płynącymi z harmonijnego współgrania smaków.

Dominujący smak sosu serowego

Trudno jest znaleźć wino, które nie łączyłoby się dobrze z serem. Pomyśl o tym typie makaronu jako o okazji do wypróbowania niektórych z bardziej zniuansowanych kombinacji. Na przykład, białe wino o kremowej konsystencji, takie jak włoskie Trebbiano lub Chardonnay dojrzewające w dębie, będzie pasować i podkreśli kremowość sera (pomyśl o seru ricotta!). Lżejsze, bardziej kwiatowe czerwienie są również doskonałymi partnerami dla pikantnych, intensywnych makaronów z twardym serem, zwłaszcza jeśli w sosie znajdują się grzyby lub warzywa korzeniowe. W doborze wina do makaronu ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Warto samemu dobrać ulubione wino do pysznego makaronu z niesamowicie pysznym sosem. Wino i makaron to najlepszy duet.