Co daje witamina A

Home  /   Co daje witamina A
Co daje witamina A

Witamina A jest jedną z najważniejszych witamin, które mają pozytywny wpływ na budowanie naszego organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie. Witamina ta przyczynia w bardzo znacznym stopniu w kwestii produkowania czerwonych krwinek w ludzkim organizmie. Jest to witamina, która charakteryzuje się przede wszystkim tym, że zaliczana jest do związków organicznych z grupy retinoidów, które są łatwo rozpuszczalne w tłuszczach – przede wszystkim w tłuszczach nasyconych, które występują w naszym organizmie. Witamina A posiada również inne nazwy, a są nimi: beta karoten, prowitamina A, a także akseroftolem.

Jaka jest rola witaminy A w naszym organizmie?

Jeżeli chodzi o rolę witaminy A w ludzkim organizmie to należy tutaj wymienić kilka bardzo istotnych funkcji, do których zalicza się: regenerację skóry, wpływ na rozwój łożyska, usuwanie wolnych rodników z organizmu, ochrona przed rozwojem różnorodnych nowotworów, zapobieganie rogowaceniu nabłonka, znaczące obniżanie cholesterolu, odpowiednie wzmacnianie odporności, wywieranie pozytywnego wpływu na pracę tarczycy, wywieranie korzystnego wpływu na tworzenie się szkliwa nazębnego, jak również wspomaganie procesu leczenia zmian trądzikowych i wyprysków skórnych.

Czym jest i gdzie występuje beta karoten?

Przez beta karoteny należy rozumieć nic innego, jak prekursory witaminy A. Spożywając je przyczyniamy się do tego, że w jelicie cienkim są one przekształcane w witaminę A. Dzieje się tak, ponieważ beta karoten w odpowiedni sposób współpracuje w organizmie z nasyconymi kwasami tłuszczowymi, jak również z enzymami wątrobowymi.

Ciekawą informacją jest także to, że składnik ten jest zalecany do spożycia w szczególności w stosunku do kobiet w ciąży, ponieważ w tym czasie zapotrzebowanie na karoten jest jeszcze bardziej wzmożone. Beta karoten przyczynia się w dużej mierze nie tylko do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu, ale również wpływa korzystnie na urodę. Spożywanie tego składnika jest szczególne polecane w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na wystąpienie infekcji wirusowych i przeziębień, ponieważ przyczynia się on do wzmocnienia układu odpornościowego. Składnik ten charakteryzuje się również tym, że jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, który powoduje hamowanie różnorodnych procesów, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Oprócz tego, przyczynia się też do produkcji włókien kolagenowych, a tym samym do elastyczności skóry.

Sprzyja pielęgnacji skóry trądzikowej oraz w odpowiedni sposób powoduje redukcję powstałych przebarwień i wyprysków na skórze. beta karoteny, mimo tego, że odkładają się w skórze to nie chronią przed promieniowanie UV. Dlatego podczas opalania należy pamiętać o stosowaniu odpowiednich filtrów, które będą chronić naszą skórę przed nadmiernym wystawianiem ją na promienie słoneczne, dzięki temu unikniemy poparzeń, jak również ograniczymy ryzyko fotostarzenia się skóry. Inną, istotną informacją jest też to, że spożywanie beta karotenu – na przykład w postaci jeden marchwi dziennie – powoduje ograniczenie wystąpienia zawału serca aż o 30 procent.

Beta karoten w największej ilości występuje w marchwi, ale nie jest to jedyny produkt, który jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość beta karotenu. Otóż, do pozostałych produktów bogatych w ten składnik należy zaliczyć przede wszystkim: dynię, morelę, sałatę, brokuły, pomidory, paprykę czerwoną i żółtą, szpinak, pomarańcze, fasolkę szparagową, mandarynki, jak również jabłka oraz kalafior.

Gdzie występuje naturalna witamina A?

Naturalna witamina A występuje przede wszystkim w takich produktach jak: wątróbka drobiowa, podroby, jajka, kurze, morele, brzoskwinie, pomarańcze, mandarynki, szpinak, brokuły, kalafior, słodkie ziemniaki, pomidory, papryka czerwona, dynia, wiśnie, tuńczyk, makrela, sardynki, dorsz, łosoś atlantycki, jak również śliwki oraz marchew. Jeżeli chodzi o suplementację witaminy A to warto pamiętać, iż powinna zostać ona przeanalizowana z lekarzem, bądź dietetykiem.

Jest to na tyle istotne, ponieważ zarówno jej niedobór, jak i nadmiar może przyczynić się do wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych ze strony naszego organizmu. Dla przykładu, jeżeli chodzi o wystąpienie skutków ubocznych związanych z niedoborem witaminy A to można do nich zakwalifikować takie aspekty jak: wystąpienie trądziku, pojawienie się wyprysków oraz przebarwień na skórze, pojawienie się infekcji bakteryjnych oraz grzybiczych, jak również nadmierne wysychanie spojówki oka. Natomiast, jeżeli chodzi o kwestię skutków ubocznych wynikających z nadmiaru witaminy A to trzeba tutaj wymienić takie kwestie jak: występowanie długo utrzymujących się bólów głowy, występowanie reakcji wymiotnych, zaburzenia snu, zaburzenia świadomości, nadpobudliwość, pojawienie się problemów z zasypianiem, a także pojawienie się żółtego odcienia na skórze. Za każdym razem, gdy zauważymy u siebie powyżej opisane objawy powinniśmy jak najszybciej udać się do odpowiedniego specjalisty, u którego będziemy w stanie wykonać odpowiednie badania i dobrać prawidłową dla nas dietę.